CAS si CASS majorate pentru salariatii part-time
Ordonanta Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a aparut in Monitorul Oficial nr.598 din data de 25 iulie 2017 si se va aplica incepand cu data de 28 iulie.
Potrivit actului normativ mentionat, incepand cu luna august 2017, agentii economici vor trebui sa achite contributii majorate la pensii (CAS) si sanatate (CASS) pentru angajatii care castiga lunar sume aflate sub nivelul salariului minim brut.
Totusi, in cadrul OG nr.4 sunt mentionate anumite exceptii, printre care cea mai importanta face referire la persoanele angajate cu mai multe contracte de munca, a caror baza totala de calcul este cel putin egala cu salariul minim brut.
Extras din OG nr.4/25.07.2017:
„(...) in cazul castigului lunar brut prevazut la art. 139 (din Codul fiscal, referitor la persoanele ce obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor), realizat in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ”.
Angajatorii vor fi scutiti de plata contributiilor majorate in perioadele in care salariatii se vor afla in anumite situatii enumerate in mod explicit in OG nr.4/2017.
Mai exact, este vorba despre cazurile in care angajatii:
· realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata a acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara (in forma lansata in dezbatere publica a ordonantei, exceptia era conditionata de existenta, pe langa contractul cu norma patiala, a unui contract cu norma intreaga);
· sunt elevi sau studenti, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
· sunt ucenici in varsta de pana la 18 de ani;
· sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra sub opt ore pe zi;
· sunt pensionari pentru limita de varsta din sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu orice alta pensie stabilita intr-un sistem de pensii neintegrat sistemului public de pensii.
Pentru a fi scutiti de plata contributiilor majorate la pensii si sanatate, agentii economici vor fi nevoiti sa ceara documente justificative de la elevi, studenti, persoanele cu dizabilitati care au dreptul sa lucreze mai putin de opt ore pe zi si pensionarii pentru limita de varsta din sistemul public de pensii.
Baza legala:
- Codul Fiscal (aprobat prin Legea nr.227/2015, publicata in Monitorul Oficial nr.688 din data de 10 septembrie 2015), cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ordonanta Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
- Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aprobate prin HG nr.1/2016).